Friday, 30 April 2021
MAJLIS KHATAM AL QURAN ANJURAN BIRO AGAMA DAN KEROHANIAN PUSPANITA CAWANGAN NEGERI KEDAH
Wednesday, 28 April 2021
Tuesday, 27 April 2021
PROGRAM PUSPANITA BERTADARUS 1442H
27 APRIL 2021 (SELASA)
15 RAMADAN 1442H
Bersempena dengan ketibaan bulan Ramadan yang mulia ini, Biro Agama dan Kerohanian PUSPANITA Cawangan Negeri Kedah telah menganjurkan Program PUSPANITA BERTADARUS 1442H. Program ini telah dibuat serentak di setiap cawangan kecil daerah mengikut pembahagian juz yang telah ditetapkan oleh Biro Agama.
PUSPANITA Cawangan Kecil Daerah Bandar Baharu juga mengambil bahagian untuk bertadarus dengan membaca Juzuk 17 seperti yang telah ditetapkan. Program ini bermula jam 10.30pagi dan berakhir kira-kira jam 11.30 pagi bertempat di Bilik Mesyuarat, Pejabat Tanah Bandar Baharu.
Antara ahli yang mengambil bahagian adalah Timbalan Pengerusi, Cik Siti Atikah binti Muktar, Setiausaha Puan Siti Halwani binti Abd Halim, Pengerusi Biro Agama dan Kerohanian Puan Norhayati binti Masjuri, AJK PUSPANITA Puan Nurul Haniza Abdul Ghani dan Puan Shahirah binti Salim.
Semoga dengan penglibatan dalam program berbentuk kerohanian seperti ini bukan sahaja dapat merapatkan ikatan ukhwah sesama ahli yang terlibat, bahkan ianya juga diharap dapat menambahkan lagi ketakwaan kita semua kepada Allah s.w.t.
PUSPANITA Cawangan Kecil Daerah Bandar Baharu turut mendoakan agar setiap ahli PUSPANITA di seluruh negara amnya agar diberikan kesihatan dan kekuatan dalam menjalani ibadah puasa pada tahun ini.
#covid19
#staysafe
#kitajagakita
#kitamestimenang
#lindungdirilindungsemua
#kedahsejahteranikmatuntuksemua
Sunday, 25 April 2021
PROGRAM MEMASAK BUBUR LAMBUK PEJABAT DAERAH DAN TANAH BANDAR BAHARU DAN MAJLIS DAERAH BANDAR BAHARU DENGAN KERJASAMA PUSPANITA BANDAR BAHARU
TARIKH : 25/04/2021 (AHAD)
Aktiviti memasak bubur lambuk sudah sinonim apabila umat Islam di Malaysia menyambut bulan Ramadan yang mulia. Justeru, PUSPANITA Daerah Bandar Baharu turut tidak ketinggalan untuk memeriahkan sambutan bulan Ramadan dengan bergotong royong menyediakan bubur lambuk untuk menu juadah berbuka puasa.
Seawal pagi, persiapan rapi telah dilakukan dan diketuai oleh Encik Mustarullah bin Othman, kakitangan di Pejabat Daerah dan Tanah Bandar Baharu. Beliau merupakan seorang tukang masak yang berpengalaman luas menyediakan juadah di masjid sepanjang bulan Ramadan. Beliau turut dibantu oleh para warga kerja Pejabat Daerah dan Tanah Bandar Baharu serta Majlis Daerah Bandar Baharu. Tidak ketinggalan, para AJK dan ahli-ahli Puspanita Bandar Baharu yang turut sama-sama menyumbangkan tenaga dan keringat bagi menjayakan program ini.
Program ini turut disertai oleh Tuan Pegawai Daerah Bandar Baharu merangkap Penasihat PUSPANITA Daerah Bandar Baharu, Tuan Mohamad Subhi bin Abdullah, AMK., BCK., Pengerusi Puspanita Daerah Bandar Baharu, Puan Amila binti Ahmad, Timbalan Pengerusi Cik Siti Atikah binti Muktar serta seluruh AJK dan ahli-ahli Puspanita Bandar Baharu.
Turut hadir bersama ialah Ketua Penolong Pegawai Daerah (Pembangunan) / Setiausaha MDBB, Encik Muhamad Alif bin Ismail, Ahli-ahli Majlis Daerah Bandar Baharu, para Penghulu Mukim serta seluruh warga kerja Pejabat Daerah dan Tanah Bandar Baharu serta Majlis Daerah Bandar Baharu.
Tuan Pegawai Daerah / Penasihat PUSPANITA Daerah Bandar Baharu diiringi Puan Pengerusi PUSPANITA Daerah Bandar Baharu telah meluangkan masa untuk mengagihkan sendiri bubur lambuk yang disediakan untuk diedarkan kepada jabatan-jabatan di sekitar Serdang, Bandar Baharu termasuklah Ibu Pejabat Polis Daerah, Pejabat Kesihatan Daerah, Balai Bomba Serdang, Pejabat Kebajikan Masyarakat, Pejabat Belia dan Sukan, RELA, Pejabat Zakat, Pejabat Agama, AADK dan APM Bandar Baharu.
Selain itu, bubur lambuk berkenaan juga diagihkan kepada semua warga kerja PDTBB dan MDBB yang telah menyumbang masa dan tenaga dalam menjayakan program pada hari ini.
Semoga program sebegini dapat mengukuhkan lagi ikatan silaturrahim dan semangat kerja berpasukan sesama para warga pelbagai jabatan yang terlibat.